kotiliesi

keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Sata vuotta suomalaista sapuskaa

Idea blogiini lähti itselleni asettamasta uudenvuodenlupauksesta/ haasteesta: suosi Suomessa tuotettua aina kun voit. Idea on yksinkertainen eikä vaadi mahdottomasti vaivaa, pientä ajatustyötä kylläkin ja tarkkaavaisuutta marketin hyllyllä.

Kun ladot kassahihnalle Suomessa valmistetun tuotteen, tiedät että se ensinnäkin työllistää jonkun suomalaisen ja parhaassa tapauksessa firma myös maksaa veronsa Suomeen. Yritysten omistussuhteet ovat nykyisellään niin sekavia ja moni kotimaisenakin pidetty yritys on jo ulkomaalaisomistuksessa, joten helpoin lähtökohta on kotimainen tuotanto.

Tokihan ideaa voi toteuttaa niinkin tiukasti että ostaa pelkästään kotimaisten yritysten tuotteita joiden tuotanto on kokonaan Suomessa mutta valikoima kaupoissa supistuu aika vaatimattomaksi. Lisäksi aivan kaikkea ei ole saatavilla kotimaassa valmistettuna joten jotain kompromisseja joutuu aina tekemään.Haasteeni sisältää ruoan lisäksi myös muut taloustarvikkeet mutta blogini sisältö keskittyy pääasiallisesti ruokaan ja juomaan. Postaan tänne ruokakuvia, reseptejä ja ajatuksia. 

Kotimaisen ruoan löytäminen kaupoista ei ole kovinkaan vaikeaa, joidenkin tuotteiden kohdalla on jopa lähes mahdotonta valita ulkomailla valmistettua vaihtoehtoa. Tarkkaavaisuutta vaaditaan silti, etenkin jos ostosten alkuperään ei ole aiemmin uhrannut ajatuksiaan. Alkuun pakkausten etikettejä joutuu syynäämään tarkemmin mutta kun tuotteet tulevat tutuksi niin ostosten teko helpottuu. Esimerkiksi maitotuotteiden kohdalla olen huomannut että Valion tuotteista useimmat on valmistettu Suomessa.
Marjoja löytyy pakastealtaasta ympäri vuoden ja niitä kannattaa syödä jo hyvän maunkin takia, mutta ovathan ne myös terveellisiä. Sitten taas jos haluaa hedelmiä niin meillä on omenoita ja..omenoita. Yksi vaihtoehto on lakata syömästä muuta kuin omppua mutta itse ainakin kaipaan vaihtelua joten tässä täytyy muistaa kohta "aina kun voit". Koska kotimainen banaanisato jäänee lähivuosinakin varsin niukaksi niin joskus joutuu joustamaan periaatteistaan. Kotimaisia omppuja löytyy kuitenkin hedelmälaareista tälläkin hetkellä joten sieltä vaan poimimaan.

No mitenkäs hinta sitten? Monesti kotimaiset tuotteet ovat vähän kalliimpia ja moni päätyy heittämään kärryyn vain sen halvimman vaihtoehdon. Olen noin kuukauden verran ostanut kotimaisia tuotteita tällä periaatteella eikä ruokalaskuni ole mitenkään merkittävästi kohonnut. Joskus suomalainen vaihtoehto on jopa halvempi riippuen tuotteesta. Ymmärrän kyllä jos taloudessa on tiukkaa rahasta niin pienistä puroista kasvaa äkkiä isompi virta ja silloin tietysti mennään hintalappu edellä. Mutta sanoisin että monella meistä on varaa valita myös se kotimainen vaihtoehto ja yhteisen edun nimissä tietysti kannustan kaikkia harkitsemaan mitä ostoskoriinsa nakkaa. 

Näin Suomen juhlavuoden kunniaksi tämä teema näyttää olevan mukavasti esillä jo muutekin eri paikoissa, mutta mainospuheista pitää siirtyä nyt myös tekoihin.  :)

Ruokakuvia ja -päivityksiä voit seurata myös Instassa: https://www.instagram.com/aijavuorijarvi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti